en et

Toit

Pildid / - manniku (4)

Siin leiad maitseelamusi, mida sa varem pole kogenud!

Paneme menüü kokku vastavalt hooajale ja kohalikust toorainest. Küsi täpsemalt!

Siin on mõned külaliste lemmiktoidud:

  • Aurutatud porgand seesamiseemnetega ja meega marineeritud kaalikas
  • Umbrohupesto
  • Praetud suvekõrvits kukeseenekattega
  • Mündi-metsmaasika toormoos
  • Pähklileib (ilma jahuta) ja ingverileib (täisteranisujahust)
  • Kõrvitsa-aprikoosipüreesupp
  • Kikerherne-maguskartulisupp mangoldiga
  • Plaadikook rabarberi, maasikate ja banaaniga
  • Ja perenaise lemmik: mangokook metsamarjadega

 


Siin on mõned retseptid, mis on külastajate keele alla viinud:

 

MUHAMMARA ehk PAPRIKA-TŠILLIDIPP

  • 500 g punast paprikat
  • 100 g India pähkleid
  • 100 g päikesekuivatatud tomateid õlis
  • 0,5 sl sidrunimahla
  • 2-3 küüslauguküünt hakituna
  • 1 tl soola
  • natuke värskelt jahvatatud pipart
  • 1 sl oliiviõli, natuke tšilliõli või jahvatatud tšillit

Pese paprikad ja lõika pikuti neljaks. Eemalda seemned ja varrejupp ning laota ahjuplaadile. Pintselda oliiviõliga ja küpseta 200 kraadi juures 20–30 minutit, kuni paprika on pehmenenud ja pealt natuke mustjaks muutunud. Võta ahjust välja, kata ahjupann üleni fooliumiga ja lase paprikal seista kuni jahtumiseni. Koori paprikad (koor tuleb lihtsalt maha), pane need kannmikserisse või köögikombaini, lisa pähklid, sidrunimahl, küüslauk, sool, päikesekuivatatud tomat, pipar, tšilli ja püreesta ühtlaseks. Lõpus lisa vajadusel oliiviõli.

HARILIKU LEESPUTKE PESTO

  • 300 g leesputkelehti
  • 100 g India pähklit
  • 2-3 küüslauguküünt hakituna
  • 100 g oliivõli
  • 1 tl mett
  • 1 laimi mahl (sobib ka rabarberimahl)
  • natuke soola ja pipart

Pane kõik toiduained kannmikserisse või köögikombaini ja surista läbi.
Nagu märkad, pole meie pestos juustu. Nii tulevad teised maitsed paremini esile ja pestot saavad nautida needki, kes piimatooteid ei tarbi.
Leesputk kiirendab ainevahetust ja soodustab seedimist. Selle asemel või sellega koos võid aga kasutada pestorohelisena ka basiilikut, rukolat, peterselli, naati, nõgest, samuti näiteks kurgirohu- või saialilleõisi vms.

 

PORGANDI-PEEDI-TOORJUUSTUMÄÄRE

  • 200 g porgandit
  • 200 g peeti
  • 200 g toorjuustu
  • kuivatatud basiilikut
  • natuke soola ja pipart

Maitsesta peet oliiviõli ja basiilikuga ning küpseta ahjus pehmeks. Pane porgand, peet ja toorjuust köögikombaini ja mikserda ühtlaseks, lisa vajadusel soola ja pipart.

KOLLASE HERNE HUMMUS

  • 200 g kollaseid herneid (üleöö leotatud ja keedetud)
  • 2 sl oliiviõli
  • 1-2 sl seesamiseemnepastat
  • 1 purustatud küüslauguküüs
  • 1 sidruni mahl
  • üks peotäis petersellilehti
  • soola ja musta pipart

Pane kõik ained köögikombaini ja surista kreemjaks massiks. Lisa vajadusel veidi vett või õli.
Kui tavaliselt kasutatakse hummuse tegemisel kikerhernest, siis meie oleme selle asendanud kodumaise kollase hernega ja lisanud ka peterselli. Seesamiseemnepasta on aga asendamatu.

Paita oma kõhtu ja hinge õdusas looduskaunis puhketalus.
Ene Sillamaa
Männiku Metsatalu perenaine

Broneeri

- +
- +